Despre avort

abortions-legal

Acum, de când sunt mamă, mai mult ca niciodată, sunt un promotor al avortului. Nu, nu, stați, a sunat aiurea; subliniez: Ileana a fost un bebe planificat și foarte dorit. Dar tocmai de aceea, am văzut că e greu cu copil pe care îl vrei (și eu sunt abia la început), nici nu pot să îmi imaginez cum ar fi să ai un copil pe care nu îl dorești sau pentru care nu ai condițiile necesare. Cum o fi să duci la termen o sarcină pentru care pur și simplu nu ești pregătită? Care ar fi soluția? Să crești un copil pe care nu l-ai dorit sau să dai spre adopție?  Ori să expulzezi niște celule, care da, au potențialul de a deveni o persoană, dar care totuși, la momentul respectiv sunt doar niște celule. Din punctul meu de vedere, pe același principiu putem fi contra menstruației.

 

Avortul- cifre și explicații

Sunt șocată că după atâția ani de progrese, ăsta e încă un subiect care trebuie dezbătut. E atât de clar! Toate statisticile arată că nu, nu ajută la nimic reducerea accesului la acest tip de servicii sau ilegalizarea avortului. Olanda este una dintre țările cu cea mai mică rată a avorturilor din lume (7 femei din 1000 au făcut cel puțin un avort¹), pe când România e pe primul loc în Europa (79 femei din 1000 au făcut cel puțin un avort²). Care o fi explicația?

 

Țările cu o rată scăzută a avorturilor

Avorturile au loc, în general, când vorbim de o sarcină nedorită, deci pentru a scădea numărul avorturilor, trebie evitate sarcinile nedorite. Abstinența o scot din discuție, pentru că istoria și esența rasei umane în sine, ne arată că un astfel de comportament e rareori posibil, deci apoi rămâne contracepția.

Olanda este o țară care nu numai că nu a interzis avortul, ci a facilitat accesul femeilor la acest serviciu. Dar când faci un astfel de pas, trebuie să privești în perspectivă și să tratezi problema ca un ansamblu. Nimeni nu e încântat de ideea de a face avort, deci, în 1965 olandezii au început să pună mai mult accent pe contracepție și pe educație sexuală  -astfel acum aproape toți elevii de gimnaziu și cam 50% dintre cei din clasele I-IV au cursuri despre sex și contracepție³. Accesul la contraceptive eficiente, la informații despre utilizarea acestora sunt cele mai eficiente metode de a preveni avortul.

Elveția este și ea una din țările cu una din cele mai mici rate ale avortului din Europa⁴. Asemenea Olandei, aici, educația sexuală în școli face parte din curicula celor mai multe școli publice și de obicei e predată de profesori împreună cu experți externi sistemului educațional. Tot aici, este un obicei ca în momentul în care tinerele devin active din punct de vedere sexual consulte un ginecolog pentru a stabili împreună ce formă de contracepție li se potrivește.

protest-lady

România – mic studiu  de caz

La noi, pe vremea lui Ceaușescu decrețeii erau mândria patriei, dar doar femeile care au fost fertile în acea perioadă, știu prin ce au trecut din cauza interdicției de 20 de ani de a avorta și de a folosi contraceptive. Sunt atâtea povești horror ale femeilor care în disperarea lor încercau să își inducă avortul acasă. O poveste detaliată, care mi-a rămas ani de zile în minte puteți citi aici sau pentru cei care nu au văzut 4,3,2 al lui Mungiu, aruncați un ochi pentru a înțelege mai bine situația.

Dar aceste vremuri au trecut, acum e legală contracepția, dar totuși România e pe primul loc la avorturi în Europa. Multe fete și femei folosesc în 2016 avortul ca metodă contraceptivă, ceea ce e alarmant! Din punctul meu de vedere, acest fapt e datorat în parte lipsei de informație, pe de altă parte accesul redus al femeilor la contraceptive gratuite sau măcar compensate (România e o țară săracă, totuși) și bineînțeles, preferata mea, biserica – în special cea ortodoxă. Doamne-ajută! Mituri aberante despre cum funcționează sistemul reproducător, rușinea tinerilor (și nu numai) de a discuta (într-un mod sănătos) despre sex, arată cât de mare e nevoia de a schimba puțin paradigma în România (și nu numai!).

81% dintre femei fac avort fiindcă nu au avut acces la contraceptive potrivite pentru ele⁵. O spun încă o dată: ne lipsește educația sexuală în școli! Și făcută cum trebuie, nu în stilul moralisto-religios, care să îi facă pe copii să fie rușinați de ceea ce e absolut firesc. Singurul pas, de care știu eu, în această direcție este Sexul vs Barza, un proiect online, de care, din păcate, nu multă lume știe. De asemenea, ne lipsesc moașele, în special la țară, unde ar putea consilia fetele despre metodele contraceptive care li se potrivesc lor.

                   „suntem țara europeană cu cea mai mare mortalitate infantilă și maternă. În          rural, cifrele sunt cu 60% mai mari decât în orașe. În România trăiesc cele mai multe mame adolescente, se fac cele mai multe cezariene și se alăptează cel mai puțin.”⁶

Când am fost în Polonia, în Wroclaw, era o tabără improvizată de romi români și o activistă care lucra cu ei, m-a invitat să îi vizitez și să povestesc cu ei. Într-o cabană făcută din uși (o tehnică destul de eficientă de a construi repede și rezistent), am avut ocazia să vorbesc cu capul familiei, o femeie la vreo 55-60 de ani. Dintr-una într-alta, am ajuns să vorbim despre contracepție – ea a deschis subiectul, lucru care m-a șocat puțin, dar am fost foarte interesată să văd ce are de zis. Mi-a povestit cum a sfătuit-o pe fata ei, după ce aceasta a avut cel de-al patrulea copil, să facă ceva. Copii sunt un dar de la Dumnezeu, dar patru copii sunt de ajuns, i-a spus, ar fi bine să-ți pui spirală.

                             „Păi, maică, trebuie să te gândești la lucrurile astea! Și e simplu, o pui și 4 ani nu-i mai ai treaba. E bine să faci copii, dar e bine să te mai și oprești”.

 

Metode contraceptive – informații de bază

shutterstock79015828

Pentru detalii despre metode contraceptive poți vizita situl Planifică neprevăzutul, unde se găsesc multe informații utile pe acest subiect, inclusiv cabinete de planificare familială.

 

Concluzie

Acest articol este despre avort, dar după cum bine puteți observa, am vorbit în mare parte despre contracepție, pentru că merg mână-n mână. Cred că e foarte simplu să spunem „dacă nu voia copii trebuia să aibă grijă”, dar se întâmplă la case mai mari, ca să zic așa. Oricine poate greși, poate uita să ia o pastilă sau să nu folosească spermicidele corect și pentru aceste situații, cred că e absolut necesar, pentru bunăstarea multora, ca avortul să fie o opțiune la care toate femeile să aibă acces. Vorba aia, e mai simplu să previi decât să tratezi, dar totuși tratament trebuie să existe, în caz că.

Într-o lume unde Trump împrăștie cu noroi și minciuni despre femeile care vor să avorteze, despre metodele și circumstanțele în care acesta are loc, într-o lume în care Polonia, pe lângă faptul că avortul e ilegal, caută mereu noi metode să complice viața femeilor, într-o lume în care România pare complet deconectată de drepturile femeilor și de accesul acestora la informație și contracepție, măcar îl avem pe Papa cel șmecher care vorbește despre acceptarea și înțelegerea nevoilor femeilor de a face avort. Din nou, Doamne-ajută!

 

V-am pupat!

Claudia

 

 

Citate:

1 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7971545

2 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1283222/

3 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7971545

4 – http://www.swissinfo.ch/eng/fertility-matters_the-secret-of-switzerland-s-low-abortion-rate/33585760

5 – https://www.guttmacher.org/fact-sheet/induced-abortion-worldwide

6 – http://www.petitieonline.com/avem_nevoie_de_moase

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în drepturile omului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s